angela-pro-deo.jouwweb.nl
Home » BIO MT

Biografie Maria Talis           recensies audio

  Componist, dirigent, korist, dichter

Maria Talis is een Nederlands componist, dirigent, korist en dichter. Zij studeerde o.m. voor dirigent aan het Haags Conservatorium bij o.a. Jan Boogaarts, Ed Spanjaard en is ook geschoold in solo/ensemble/koorzang. Ze dirigeerde en initieerde allerlei ensembles en koren in vele muziekstijlen. Als autodidact dichteres en componiste schreef ze o.m. liederen, koorwerken, affirmatie chants, werken voor altsolo met koor/orkest, vijf choral hymns Only Natural en twee lamentations Elegy for the Earth voor vrouwenkoor. Haar werken, vaak met volksritmen, modaliteit en op eigen teksten (een verdiepende inhoud met een snufje humor), zijn op verschillende cd’s uitgebracht en uitgezonden via o.a. de Concertzender. Ze coacht professionele zangers m.b.v. de vrije ademstroom.

Links

Maria Talis is vermeld op deze websites:

Composities

De meeste composities van Maria Talis staan in deze catalogus. Partituren en bladmuziek kunnen worden verstrekt door Talisman Productions.

Beluister een kleine greep uit haar composities

Meer opnames kunnen worden verstrekt door talisman.productions(a)upcmail.nl. Lees de liedteksten.

 
 1. alt, koor, gamba & orgel (Taal der Rozen), tekst en muziek © Maria Talis
 2. alt zingt en speelt piano, tekst & muziek © Maria Talis
 3. alt zingt en speelt tafelorgel, tekst & muziek © Maria Talis
 4. alt zingt, speelt citer en zingt 'noe'; koor, tekst & muziek © Maria Talis
 5. alt en piano, tekst & muziek © Maria Talis
 6. alt en piano, tekst & muziek © Maria Talis
 7. SSMA-stemmen, harp (Ode aan het Licht), Engels & muziek © Maria Talis, tekst Hindoeïsme (Sanskriet)
 8. SSMA-stemmen, harp (Wens vervuld), Engels & muziek © Maria Talis, tekst Soefisme (Perzisch/Arabisch)
 9. SSMA-stemmen, harp (Ode aan de zoete dromen), tekst (Hebreeuws) & muziek © Maria Talis
 10. SSMA-stemmen (Mijn droom), tekst & muziek © Maria Talis
 11. SSMA-stemmen (Groeiend voorstellingsvermogen), tekst & muziek © Maria Talis
 12. SSMA-stemmen (Jij en ik zijn één), tekst & muziek © Maria Talis
 13. SSMA-stemmen (Ik geloof), tekst & muziek © Maria Talis
 14. SSMA-stemmen (Heilig + Gezegend), muziek © Maria Talis, tekst Christelijk (Latijn)
 15. A solo, gamba, orgel, SSMA-koor (Rust), tekst & muziek © Maria Talis, (tekst deels trad. Latijn)

 

 

Concerten

De plaatsen en data van concerten waarbij werken van Maria Talis werden uitgevoerd staan op een rij in deze concertlijst.

Biografie

Maria Talis als kind

Maria Talis (3j)Maria Talis ontwikkelde zich van ‘kind in achterbuurt’ tot ‘fijn besnaard musicus’. Zij ondervond voornamelijk tegenwerking vanuit het milieu waarin zij opgroeide. Desondanks lukte het haar om het notenschrift te doorgronden en een aantal instrumenten te bespelen. Dit maakte dat zij vanaf haar twaalfde muziekgroepjes samenstelde waarmee ze werken instudeerde en waarvoor ze optredens organiseerde. Ze arrangeerde en componeerde heel praktisch voor de groepjes, die ze om zich heen had verzameld.

 

Maria Talis als dirigent

Ze studeerde voor dirigent bij Jan Boogaarts, Jan Eelkema, Jos Vermunt (koordirectie), Ed Spanjaard, Lucas Vis (orkestdirectie), Paul van Nevel (Renaissance), Jos van Veldhoven (Barok), Daan Manneke (20e Eeuws) e.a. aan het conservatorium te Den Haag, waar ze ook Kerklatijn, Gregoriaans, Liturgie en transcribatie van de Mensuraal notatie leerde.

Naast de theorielessen van o.a. Willem Woestenburg, Eric Lotichius, Daan Manneke en Ineke Kien, volgde ze de extra vakken: ‘jazz arrangeren’, ‘jazzharmonie aan de piano’ en als stageleerling: ‘Theorie der Muziek’.

Ze dirigeerde en initieerde allerlei ensembles en koren in vele muziekstijlen.

Maria Talis als zangeres

Ze is uitgebreid geschoold in solozang aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag bij Rita Dams, Wout Oosterkamp en Cora Canne Meijer.

Reeds in haar tweede jaar soleerde ze met zangers uit het Groot Omroep Koor. Daarna behaalde ze het diploma solozang. Ze werkte in verscheidene beroeps ensembles, al dan niet onder haar leiding.

Voor ensemble- en koorzang zong ze onder leiding van Jan Boogaarts, Dirk Snellings, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, William Christie, Jules van Hessen, Roberto Benzi, Emilio Pomárico, e.a. Zo zong ze o.m. in de Santo Pietro te Rome tijdens de Pausmis met een Haags/Utrechts kamerkoor o.l.v. Jan Boogaarts.

Ze zong o.l.v. John McArthy in ‘The Ambrosian Singers’, waarvoor ze als freelancer werd aangenomen. Ze verleende haar medewerking aan vele concerten, radio-, tv- en cd-opnames in binnen- en buitenland.

Als zangcoach zet ze professionele zangers aan om vrij te zingen vanuit de natuurlijke ademstroom.

Maria Talis als componist en dichter

Maria Talis

Als componist en dichter is Maria Talis autodidact. Vaak gebruikt ze haar eigen gedichten, die in verschillende talen tot uitdrukking komen en meestal een verdiepende indruk achterlaten, al dan niet met delicate humor. Eenvoud en schoonheid is haar leidraad.

Willem Woestenburg, Eric Lotichius en Jan Boogaarts hebben haar compositiekriebels verder gestimuleerd.

De modaliteit van de oude kerktoonsoorten, die gedeeltelijk de Indiase raga’s overlappen, is samen met invloeden van volksmuziek regelmatig in Talis’ werken terug te vinden. Talisman Productions geeft haar werken uit.

Haar composities werden buiten Nederland o.m. in Londen, Keulen, Bern, Chartres, Mougins en Antwerpen uitgevoerd. Haar werken zijn op verschillende cd's uitgebracht en uitgezonden via o.a. de Nederlandse Concertzender.

Ze schrijft in uiteenlopende stijlen: van ‘Notre Père’, een Renaissance-achtig recitativo, tot ‘Maria’s Lullaby’, een meer musical minded werk voor altsolo, fluitsolo, zesstemmig vrouwenkoor en orkest; van meditatieve affirmatie chants tot bijvoorbeeld: ‘Drei Tage’, wat aan Weil/Eisler doet denken; van een snoezig slaapliedje tot het cabaresque ‘Peuleschilletje’; en daarnaast nog haar vier- tot twaalfstemmige mis ‘Missa Modale Moderna’, koorwerken, vele liederen en wat instrumentale werken.

In 1997 schreef Talis o.m. ‘Hail Mary’, voor altsolo, zesstemmig gemengd koor en orkest, en ‘Die Rose Gottes’ voor altsolo en orkest voor de cd van het Gelderse Kasteel Rosendael.

In 2002 kreeg ze de rechten om bij de prachtige feeënplaatjes en gedichtjes van Cicely Mary Barker de ‘Flower Fairy Song Cycle’ opus 121, nrs. 1-21, voor solozang en piano (harp) te componeren.

Voor drie- tot vierstemmig vrouwenkoor toonzette Maria Talis eigen teksten voor de five choral hymns ‘Only Natural’ en two lamentations ‘Elegy for the Earth’.

In 2004 schreef ze voor vierstemmig vrouwenkoor en harp: ‘Hymn to the Light’ op een tekst uit de Rig Veda, ‘Wish Fulfilled’ op een tekst uit het oude Soefisme en ‘Hymn for Sweet Dreams’ op haar eigen tekst in het Hebreeuws. Veel van deze werken werden uitgevoerd door professioneel damesensemble ‘Fontana di Voce’.

Maria Talis schreef begin juli 2006 de teksten en arrangementen voor de nieuwe kameropera “Betoverd door Mozart”. Deze kameropera van Mozart/Talis werd in oktober en november 2006 door heel Gelderland uitgevoerd (zie concertagenda) door Laura van den Boogaard (S), Gertie Savelkoul (M), Angela Andáy (A), Menno Slagter (T) met kleinere instrumenten, Hilda van Haeften op klavecimbel én actief publiek. Beluister opnames uit deze kameropera.

Van 4 tot 6 december 2006 schreef Maria Talis de nieuwe musical “De Kerstengel”. Het bestaat uit (on)bekende kerstliedjes als Jingle Bells, delen van Händels Messiah en composities van Maria Talis, die ook het libretto en de arrangementen maakte. Maria’s favoriete zin in de musical is “Weet je wel dat we zelf engel kunnen zijn? Niet maar eens per jaar met Kerst, maar op elke dag, zo fijn!“. In diezelfde december, werd de musical op cd gezet en verschillende keren uitgevoerd door Angela Andáy - alt, Chantal van Bruggen - sopraan, Hilda van Haeften - orgel en piano, kinderkoor ‘De Notenkrakertjes’ met: Emma Beelen 7j, Anouk vd Meulen 10j, Laura Beunk 11j, Sanette van Noord 12j, Willemijn van Haeften 12j, Lydia Struik 13j, Akira Beelen 14j en actief publiek. Beluister opnames uit deze musical

Clublied voor de “Club van 100”

Componiste Maria Talis schreef een clublied voor de “Club van 100”. Lees meer »

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Maak een Gratis Website met JouwWeb